TZ – 19.12.2016 jsme pokřtili román Václava V. Michalského – Jaro v Kartágu

19.12.2016 jsme pokřtili román Václava V. Michalského

Jaro v Kartágu

1-targamannum-rsvk-krest-romanu-vaclava-michalskeho-jaro-v-kartagu-19122016-919. prosince 2016 se v Křišťálovém sále Ruského střediska vědy a kultury v Praze uskutečnila prezentace českého překladu románu Václava V. Michalského Jaro v Kartágu, vydaného nakladatelstvím Targamannum. Akci připravilo a uskutečnilo zastoupení Russotrudničestva společně s překladatelem a nakladatelem Václavem Hrbkem. Moderátorkou večera byla Veronika Novoselova, vedoucí odboru vědy a školství RSVK.

Vaclav-Michalskij-fotoVáclav V. Michalskij je ruský spisovatel, laureát Ruské státní ceny za literaturu (2003) a ceny K.A. Fedina udělovanou Svazem spisovatelů SSSR (1979), člen Svazu spisovatelů SSSR. Zakladatel a hlavní redaktor nakladatelství Soglasie. Autorova díla byla publikována v Rusku s nákladem převyšujícím 5 milionů výtisků. Vybrané novely a povídky byly přeloženy do češtiny, francouzštiny, bulharštiny, němčiny, čínštiny a dalších jazyků. Jeho román vychází v češtině poprvé.

V „Jaru v Kartágu“ a jeho navazujících částech „Osamělý je všude na poušti, K radosti musí být dva, Chrám přátelství, Estomihi a Ave Maria“ Václav V. Michalskij vypráví životní příběhy Mariji a Alexandry, dvou dcer admirála Carské námořní flotily, na pozadí historických událostí 20. století. První z řady románů „Jaro v Kartágu“ byl Výnosem prezidenta Ruské federace ze dne 5. června 2003 vyznamenán Státní cenou

Ředitel zastoupení Rossotrudničestva v České republice Leonid Gamza přivítal hosty v RSVK a popřál Václavu Hrbkovi úspěch v překládání dalších knih ruských autorů, a přítomným popřál příjemné čtení.

8-targamannum-rsvk-krest-romanu-vaclava-michalskeho-jaro-v-kartagu-ukazka-z-textu-pavel_trochta-a-yana_shevchenko-jako-banker_chadzibek-a-hrabenka-marija-alexandrovna-merzlovskajaNa začátku prezentace Yana Shevchenko a Pavel Trochta, studenti posledního ročníku Vyšší odborné školy herecké v Praze, sehráli dramatickou ukázku úryvků textu románu pod vedením známé české herečky a režisérky Jaromíry Mílové.

2-targamannum-rsvk-krest-romanu-jaro-v-kartagu-elena_kiral-a-alexandra_berti-19122016Poté následovalo pěvecké vystoupení Alexandry Berti (soprano) za hudebního doprovodu Eleny Kiral, ve kterém zazněly romance a písně, které milují hrdinové románu, v českém a ruském jazyce. – „Ночь/Noc“ (A.G. Rubinstein/A.S. Puškin), „О, спой же ту песню/O zapěj mi matko“ (P.I. Čajkovskij/A.N. Pleščejev/E. Destinnová), „Средь шумного бала/Uprostřed plesu“ (P.I. Čajkovskij/A.K. Tolstoj/E. Destinnová), „Гимн Солнцу – песнь Шемаханской царицы/K slunci – píseň Šemachánské carevny“ (N.A. Rimskij‑Korsakov/V.I. Bělskij/J. Procházková-Kučerová).

9-targamannum-rsvk-krest-romanu-jaro-v-kartagu-v-rsvk-svatopluk_stefl-vaclav_hrbek-veronika_novoselova-19122016Václav Hrbek poděkoval všem, kteří se podíleli na vzniku knihy. Poděkoval editorce Miroslavě Besserové, spisovatelce a scenáristce, která se akce nemohla účastnit, za klíčovou roli při přípravě textu a vydání knihy. Romanu Gončarovi za pomoc s překladem. Řekl, že na myšlenku přeložit do češtiny všech šest částí románu ho přivedlo, když se svým kolegou a spoluvlastníkem nakladatelství Targamannum Romanem J. Gončarovem četli úryvku z románu. V současné době pracuje nad šestou částí a přemýšlí o další knize, historickém románu Ivana Kratta „Veliký oceán“, který je věnován ruským osadníkům při osidlování Severní Kalifornie.

Ředitel nakladatelství BVD, dramaturg a scénárista, Svatopluk Štefl, který pomohl román vydat, prezentoval svou firmu a knihy, které vydává.

15-targamannum-rsvk-krest-romanu-vaclava-michalskeho-jaro-v-kartagu-jiri-klapka-19122016Předseda Asociace českých rusistů Jiří Klapka zazpíval s kytarou v češtině ruštině ruské romance „Очи черные/Oči černé“, „Я Вас любил/Miloval jsem Vás“ a další známé a populární písně a romance.

Po křtu bylo několik exemplářů ruského vydání románu „Jaro v Kartágu“ s podpisem Václava V. Michalského předáno v rámci tomboly pro návštěvníky.

Po skončení programu měli hosté možnost nechat si podepsat knihu Václavem Hrbkem, a také si vzájemně neformálně popovídat během drobného pohoštění.

Pohoštění ve spolupráci s RSVK zajistily Iva a Kateřina Marková.

Víno pro hosty jsme přivezli ze sklepů Pavla Chorouše, vinaře z Mělníka.

Květiny vázala Ivana Bradáčková z Mělníka (+420 605 808 733, kvetinybradackova@seznam.cz )

Fotografie a natáčení večera zajišťovali: Veronika Novoselova, Veronika Vorontsova z RSVK a Zdeněk Purm (+420723770365, zdevideo@seznam.cz).

Fotogalerie ZDE

Videozáznam ze křtu